Sporočilo za javnost - 131 let in teden po odprtju proge spominska vožnja z vlakom med Gornjo Radgono in Ljutomerom

datum: 19.10.2021

kategorija: Sporočilo za javnost

Sporočilo za javnost - 131 let in teden po odprtju proge spominska vožnja z vlakom med Gornjo Radgono in Ljutomerom (PDF) - 18. 10. 2021

Izjava za javnost Spominska vožnja z vlakom-18.10.2021-Slika 1Izjava za javnost Spominska vožnja z vlakom-18.10.2021-Slika 2

Več na:

Spominski vlak od Ljutomera do Gornje Radgone – PoZdr@vTv.si (pozdravtv.si)

Spominska vožnja z vlakom – PORA, razvojna agencija Gornja Radgona (pora-gr.si)

* * *

 

V Gornji Radgoni, 18.10.2021

 

Sporočilo za javnost

 

131 let in teden po odprtju proge spominska vožnja z vlakom med Gornjo Radgono in Ljutomerom

15. oktobra 1890 so slovesno odprli železniško progo Radgona‒Ljutomer, prvo železniško progo na območju današnjega Pomurja.

“Ta dan je po njej zapeljal okrašen slavnostni vlak, ki se je ustavil na vseh postajah. Osrednja slovesnost je bila v Ljutomeru. Slavnostni vlak s častnimi gosti, med katerimi so bili trgovinski minister markiz Bachquehem, štajerski deželni glavar grof Wurmbrand in cesarski namestnik baron Kübeck, je ob 11.40 prispel na ljutomersko železniško postajo. Goste je pričakalo 30 kočij, s katerimi so se po z zastavicami in zelenjem okrašenih ulicah pripeljali do Glavnega trga. Tam je bil velik šotor in v njem slovesnost ob odprtju proge. Proga je bila dolga 25.450 metrov. Na njej je bilo sedem železniških postaj in postajališč: Radgona, Gornja Radgona, Slatina Radenci, Hrastje - Mota, Bučečovci, Križevci in Ljutomer. Najpomembnejši objekt na progi je bil jekleni most s palično konstrukcijo čez Muro med Radgonama. Sestavljen je bil iz dveh delnih konstrukcij, vsaka je bila dolga 55,5 m in težka 114.504 kg. Pomembnejša objekta na progi sta bila še 8 m dolg jeklen most v Radencih in inundacijski most v Gornji Radgoni.” (Jurij Štesl, 130 let pomurskih železnic, Pomurski muzej, 2021, str. 7, 8; razstava je na ogled v muzeju Špital do junija 2022)

Zgodbo te proge bomo obudili v soboto, 23. oktobra, na vlaku, ki bo vozil od Ljutomera do Gornje Radgone in nazaj, pa še enkrat v Ljutomer in nazaj.

Evropski parlament je leto 2021 razglasil za evropsko leto železnic z namenom spodbujanja okolju prijaznega načina prevoza in doseganja podnebne nevtralnosti. Pora, razvojna agencija Gornja Radgona, skupaj s Slovenskimi železnicami, občinama Gornja Radgona in Ljutomer ter podjetjem Radgonske gorice tako proslavlja obletnico (zaradi epidemije malo pozneje) in evropsko leto železnic s spominsko vožnjo, namenjeno predvsem občanom obeh občin in okolice. Potniki bodo dobili tudi spominsko darilo, za katero so prispevala podjetja.

... več v priponki PDF zgoraj