Obisk veleposlanika Romunije v Občini Gornja Radgona

datum: 23.07.2003

kategorija: Sporočilo za javnost

Župan ga je s sodelavci najprej sprejel v prostorih občine, kjer sta po pozdravih poudarila namen obiska – seznanitev z gospodarskim in splošnim razvojem občine Gornja Radgona in ugotovitev možnosti nadaljnjega sodelovanja zlasti na gospodarskem, športnem, kulturnem področju in še kje zlasti še, če bi bili navezani tesnejši stiki s katero izmed občin v Romuniji.

Župan je veleposlaniku podrobno predstavil občino in njene dosežke na vseh področjih. Izmenjala pa sta tudi darila. Potem se je veleposlanik peš sprehodil po mestu do sejmišča, kjer pravkar poteka ocenjevanje slovenskih vin v okviru Kmetijsko-živilskega sejma. Ob degustaciji je pohvalil kvaliteto slovenskih vin in poudaril, da imajo kvalitetna vina tudi v Romuniji.

V firmi Elrad Internacional si je z zanimanjem ogledal proizvodnjo in poudaril, da je to področje, kjer bi bilo možno sodelovati z romunskimi podjetji.

V prostorih podjetja Radgonske gorice d.d. pa so ga čakali še poleg direktorja Franca Škrobarja vodilni predstavniki najpomembnejših radgonskih podjetij: Arcont, Elti, Obrtna zbornica, Pomurski sejem in Elektro. Predstavili so mu proizvodnjo svojih podjetij in nakazovali možnost in interes za sodelovanje. Veleposlanik je bil presenečen nad hitrostjo vzpona nekaterih firm, zlasti pa nad velikim odstotkom izvoza. Obljubil je, da bo omogočil stik z romunskimi podjetji, poiskal pa bo tudi primerno občino v Romuniji, s katero bi lahko radgonska občina navezala tesnejše stike.

Veleposlanik si je v nadaljevanju ogledal grad v Negovi ter proizvodne prostore Mizarstva Dresler v Žepovcih, obisk pa je zaključil z ogledom Turistično rekreativnega centra Konjišče.