Aktualne informacije v zvezi z novim koronavirusom in preventivnimi ukrepi

datum: 03.03.2020

kategorija: Sporočilo za javnost

Občina Gornja Radgona objavlja s strani Ministrstva za zdravje prejete ključne informacije, da bi bili tudi na lokalni ravni čim bolje informirani gledo dogodkov v zvezi z novim koronavirusom in v zvezi s širjenjem koronavirusa.

Objavljamo tudi infografike, ki so jih na to temo v minulih tednih pripravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in Uradu vlade za komuniciranje. Dostopne so na povezavi https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/koronavirus-pripravljenost-in-ukrepanje-slovenije/

Vlada Republike Slovenije si ves čas prizadeva, da državljanom in vsem, ki se nahajajo na območju Slovenije, zagotavlja aktualne, natančne in pravočasne informacije. Vlada javnost sproti obvešča o razvoju dogodkov na osrednjem spletnem mestu o koronavirusu (https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/) in prek družbenih omrežij (TW: @vladaRS, FB Vlada RS).

Aktivnosti v zvezi s koronavirusom vodi Ministrstvo za zdravje, ki je po Zakonu o nalezljivih boleznih pristojni državni organ. Razmere v Sloveniji in svetu natančno spremlja tudi Sekretariat Sveta za nacionalno varnost.

Pristojna ministrstva z navodili za ravnanje obveščajo vse javne in zasebne zdravstvene zavode, vzgojno-izobraževalne, visokošolske in raziskovalne zavode, objavljajo priporočila glede množičnih prireditev, priporočila potnikom itd., da bi na ta način dosegli vse relevantne javnosti in s preventivnimi ukrepi čim bolj zajezili morebitno širjenje koronavirusa. https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Vsi pristojni organi zelo resno spremljajo dogajanje v svetu in naši bližini, hkrati pa poudarjajo, da sta pretiran strah in panika prav tako škodljiva. Z informacijami, ki se jih sproti zagotavlja javnosti, se želi prispevati k umirjenemu reševanju krizne situacije in s tem poleg širjenja virusa preprečiti tudi širše posledice za družbo in gospodarstvo.


UKOM kaj je koronavirus  UKOM koronavirus navodila državljanom kako ravnati


UKOM koronavirus ukrepi in zaščia 

UKOM testiranje na okužbo s koronavirusomUKOM zaščitne maske

NIJZ Nasveti za umivanje rok NIJZ Pravilna higiena kašlja