Napovednik dogodkov v občini - novičnik TIC Gornja Radgona (maj 2021)

datum: 05.05.2021

kategorija: Aktualni dogodki

Napovednik dogodkov - novičnik TIC Gornja Radgona (PDF) - 25. 5. 2021

Napovednik dogodkov - novičnik TIC Gornja Radgona (PDF) 5. 5. 2021

 

 

Aktualne informacije o dogodkih in prireditvah v občini ter morebitne spremembe se objavljajo na spletni strani občinskega Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona: www.kultprotur.si ali na Facebook profilu Zavod Kultprotur @Kultprotur

* * *

 

NOVIČNIK TIC GORNJA RADGONA
 
 
 
 
GRAD NEGOVA ODPRT    Grad Negova je spet odprt za obiskovalce  vsak četrtek, petek, soboto in nedeljo med 10. in 17. uro.
Novice in več na tej povezavi.
Prijazno vabljeni k obisku.










 
 
AKTIVNOSTI ZAVODA VITICA V MAJU 2021   Zavod Vitica tudi v maju pripravlja poučne, zanimive in uporabne vsebine.

V sredo, 5. 5. 2021, bo ob 16. uri Andrej Pešec predstavil Izzive in pasti socialnih stikov prek interneta. Predavanje bo v bivši poročni dvorani (občinska stavba).








 
 
JURAKTEKTURA - razstava skulptur Roberta Juraka
  Robert Jurak (Logarovci) se letos predstavlja na negovskem gradu s svojimi parkovnimi skulpturami, ki skozi tri različne tematske cikluse nagovarjajo obiskovalce: Preslice, Drevesni totemi in Semaforji strpnosti
Več lahko preberete na tej  povezavi

 
 
FOTOGRAD NEGOVA 2021 - POMLAD   Fotograd Negova - uradno razstavišče FIAP = svetovne zveze za fotografsko umetnost nam v letošnjem pomladnem ciklusu predstavlja dela treh renomiranih ustvarjalcev na področju fotografske umetnosti: Aleksandar Budjevac (Srbija): Moja pot;
Milan Malovrh (Slovenija): Bela božanstva;
Özlem Gün Bingöl (Turčija): FOMO.

Prijazno vabljeni k ogledu razstav v gradu Negova (odprto četrtek-nedelja, 10.00-17.00).


 
 
PETKOV POETIČNI VEČER   Tokrat nam je Nika Škof v petkovem poetičnem večeru predstavila mlado pesnico Heleno Zemljič iz Maribora. Njun pogovor in branje pesmi v muzeju Špital si še vedno lahko ogledate na tej spletni  povezavi


 
 
ZGODOVINSKO PREDAVANJE O MARTINU GABERCU   6. aprila 2021 je minilo natanko 80 let od uboja Martina Gaberca, prve civilne žrtve 2. svetovne vojne v Gornji Radgoni. Ob tej priložnosti je zavod Kultprotur pripravil zanimivo spletno predavanje o dogajanju v prvih dneh okupacije na naših tleh, ki ga je izvedel odličen poznavalec naše preteklosti ddr. Ivan Rihtarič.

Predavanje si lahko še vedno ogledate na tej povezavi.


 
ZDAJ JE PRILOŽNOST
ZA SPLETNO UČENJE
 
 V
P.A.K.T. LAB #2: SESTAVLJENI PRODUKTI V KREATIVNEM TURIZMU
08.05.2021, 9.00 - 14.00, Splet
ALORIZACIJA KRAJINE - GONILO ZA REGENERACIJO PODEŽELJA 
  Potujoča akademija kreativnega turizma vabi v svoj laboratorij k brezplačni interaktivni delavnici, ki bo potekala po spletu v soboto, 8. maja 2021 med 9.00 in 14.00.
Sestavljene produkte v kreativnem turizmu vam bodo predstavile ekipe UP FTŠ Turistica, AIRTH, Servis 8 in Rajzefiber. 
Več na tej povezavi.



 
 
 VALORIZACIJA KRAJINE - GONILO ZA REGENERACIJO PODEŽELJA    Do posnetkov že izvedenih izjemno zanimivih spletnih seminarjev  v okviru projekta Ruritage lahko dostopate na tej povezavi RURITEGE WEBINARS.
ZDAJ JE PRILOŽNOST
ZA DOMAČE  
 
POPIS NEPREMIČNE TRŽNICE
  V Lokalni akcijski skupini (LAS) Prlekija skupaj s partnerjem SKZ Ljutomer Križevci izvajajo v okviru projekta sodelovanja LAS z naslovom »Živa dediščina« popis premične kulturne dediščine na območju osmih občin LAS Prlekija (Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej). S projektom želijo prispevati k ohranjanju in aktualizaciji kulturne dediščine. 
Več o akciji lahko izveste tukaj.

   
 

KMEČKA TRŽNICA 
  Ne le živila, tudi kakšno izvirno darilce za za obdarovanje svojih najbližjih se na tržnici dobi. Podprimo lokalno, jejmo zdravo doma pridelano zelenjavo, sadje, mleko in mlečne izdelke, mesnine, kaše, moke, pogače..... 

Vsak petek med 8. in 12. uro na Trgu svobode (ploščad pred knjižnico).


 
 
KMEČKA TRŽNICA NA MEJI
  Kmečka tržnica na meji, ki obratuje pri TC Maximus, vabi k nakupu domačih živil in izdelkov vsako soboto med 8. in 12. uro.


   
 
 PREDSTAVITEV IN PROMOCIJA LOKALNIH PONUDNIKOV   Še vedno vabimo vse organizacije in posameznike, ki v občini Gornja Radgona izvajajo dejavnosti, zlasti povezane s kulturo in turizmom (rokodelski izdelki, domača živila, nastanitve, predavanja, delavnice, gostinstvo, vinogradništvo), da se s svojo ponudbo brezplačno predstavijo v tedenskem spletnem Novičniku/ Napovedniku TIC Gornja Radgona.
Več o tej priložnosti preberite na povezavi NOVICE.

 
ZDAJ JE PRILOŽNOST
ZA NARAVO IN DEDIŠČINO
 
DOMAČIJA PETRA DAJNKA
Dajnkova rojsta hiša je ena redkih še ohranjenih in obnovljenih tipičnih panonskih hiš, kritih s slamo, izdelanih iz tramov (cimper) in obdanih z ilovico.
Peter Dajnko (1787 - 1873) jezikoslovec, slovničar, pisec in pesnik, je skušal v slovenski književnosti uveljaviti vzhodnoštajersko narečje in po njem imenovano pisavo dajnčico, kar se ni uveljavilo. Njegov najpomembnejši dosežek je knjiga o čebelarstvu (Čelarstvo, 1831).
Hiša je stara 350 do 400 let. Ohranjen je bivalni del hiše v katerem je priklt z razstavo ohranjene etnološke zbirke starega orodja, hiška z originalnim kotom (miza in klop) in lončeno pečjo in črno kuhinjo. Ohranjenih je nekaj originalnih dokumentov lastnikov in Petra Dajnka.

 
 
 

PA ŠE DOBRA MISEL ZELIŠČARKE APOLONIJE
"Bolje je funt pameti kot cent moči."                                                        slovenski pregovor 
 
OBVESTILA  COVID-19 Aktualna obvestila o uvajanju in sproščanju izrednih covid ukrepov, najpogostejša tozadevna vprašanja občanov, odgovori nanje in pojasnila so objavljena na spletni strani Občine Gornja Radgona.