Zahvala občine vsem prostovoljcem in prostovoljkam - Prireditev ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva, 5. 12. 2016

datum: 06.12.2016

kategorija: Sporočilo za javnost

Prireditev ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva, 5. 12. 2016 (PDF)

* * *

Prireditev ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva, ponedeljek, 5. 12. 2016

Organizator: Občina Gornja Radgona

Biti prostovoljec pomeni biti aktiven, velikodušen, zainteresiran in srčen. Biti del skupnosti, ki mu zanjo ni vseeno. Prostovoljec je človek z notranjim bogatim osebnostnim razvojem, ki zna graditi mrežo prijateljev, nesebično pomagati sočloveku in ceni kvaliteto bivanja, kar prav tako deli z drugim brez materialnega vrednotenja.

Občina Gornja Radgona je že tretje leto zapored pridobila naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto«, ki ga podeljuje Slovenska filantropija – Združenje za promocijo prostovoljstva.

Prostovoljstvo krepi imunski sistem in ščiti pred sebičnostjo in apatijo. Prostovoljci so nosilci optimizma, so ljudje, ki se na podlagi vrednot in človečnosti odzovejo na potrebe v družbi, so upanje, da imamo kot družba in človeštvo potencial za bolj pravičen razvoj sveta.

Brez prostovoljcev bi bilo življenje v Sloveniji bistveno osiromašeno. Vsakodnevno življenje ljudi, ki se spopadajo z velikimi stiskami, bi bilo še težje. Bilo bi bistveno manj kulturnih in športnih dogodkov.  Pa vendar prostovoljstvo v družbi še vedno nima prave veljave in se prepogosto razume kot samoumevno. Nanj se spomnimo ob večjih humanitarnih krizah, ko so prostovoljci prvi, ki se aktivirajo na terenu.

Da bi se jim lahko zahvalili tudi javno, je v letošnjem letu Občina Gornja Radgona prvič samostojno objavila Javni natečaj za podelitev priznanj župana na področju prostovoljstva za leto 2015. Na podlagi prispelih vlog, ki jih je obravnavala Komisija za priznanja, pohvale in nagrade, za naj prostovoljce v letu 2015 je župan Občine Gornja Radgona podelil priznanja, pred tem pa nagovoril zbrane. Prireditev ob Dnevu prostovoljstva je bila na občinskem nivoju izvedena prvič.
 

Prejemniki nagrad s kratko obrazložitvijo:

Naj prostovoljec/prostovoljka do 30 let

·       ALEŠ AUGUŠTIN

Aleš Auguštin je aktivni član Prostovoljnega gasilskega društva Gornja Radgona - operativen gasilec, skrbi za administrativno podporo ter pomaga pri vzgoji mladih gasilskih kadrov. Naziv si zasluži predvsem iz razloga, ker je ob vsakem času pripravljen pomagati sočloveku, je pošten, priden in marljiv, kljub redni zaposlitvi opravi letno veliko prostovoljnega dela.

·       SAŠA SEREC

Saša Serec je aktiven član Prostovoljnega gasilskega društva Gornja Radgona. V gasilskem društvu je operativen gasilec, skrbi za administrativno podporo in pomaga pri vzgoji mladih gasilskih kadrov. Kot gasilec z dušo in telesom zmeraj ponosno zastopa društvo ter se udeleži raznih vaj doma ter v okoliških gasilskih zvezah, aktivno pa je že sodeloval na številnih intervencijah.

·       IVAN KRAMBERGER

Kot mlad prostovoljec je Ivan Kramberger vstopil v krajevno organizacijo Rdečega križa Negova, na širšem področju prostovoljnega dela pa kot prostovoljni gasilec, operativec, mentor otrok in mladine. Aktivno deluje v organizaciji Združenja policistov Slovenije, kot spremljevalec oseb z motnjami v duševnem razvoju pri Zvezi Sožitje ter krvodajalec. Zaposlen je v Policiji kot policist, kjer večkrat pomaga ljudem v stiski in kjer se njegov čut do sočloveka povezuje z integriteto lika policista.

Naj prostovoljec/prostovoljka nad 30 let

·       MIRA KLENAR MURŠIČ

Mira Klenar Muršič je kot prostovoljka najbolj aktivna na področju sociale. Njen prispevek je največji v delovanju društva Sožitje, pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju, tako za društvo na lokalnem in državnem nivoju. Je tudi članica nadzornega odbora Zveze Sožitje.

 

·       SILVA VRAČKO

Silva Vračko, prostovoljka in predsednica Rdečega križa Slovenije, Območnega združenja Gornja Radgona, je skupaj s Civilno zaščito in Občino Gornja Radgona bila pri začetku sprejema beguncev v nastanitvenem centru Gornja Radgona ter aktivno sodelovala vse do njihovega odhoda.

·       JOŽE IVAJNŠIČ

Jože Ivajnšič je prostovoljec in tajnik Združenja šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona, ki prostovoljno delujejo z namenov varovanja otrok v cestnem prometu, predvsem na poti v šolo in domov. Še posebej je aktiven v času novega šolskega leta v osnovnih šolah, pri opravljanju kolesarskih izpitov, pri kolesarskih tekmovanjih ter pri organizaciji brezplačnih pregledov vozil.

·       MILAN KOLARIČ

Milan Kolarič je aktiven prostovoljec na večih področjih. Že drugi mandat je predsednik društva Vinogradnikov Radgonsko Kapelskih goric, je predsednik Lovske družine Gornja Radgona, predsednik Kinološkega društva, član zveze Lovskih družin Prlekije in član Veteranov vojne za Slovenijo. Kot prostovoljec aktivno deluje z namenom, da pripomore k čim večji prepoznavnosti domačega kraja in občine.

·       ANDREJ VREČA

Andrej Vreča dvakrat na teden v Domu starejših občanov Gornja Radgona igra harmoniko, ki polepša urico ali dve mnogim stanovalcem. Organizira in izvede delavnice v sodelovanju z delovno terapijo, v smislu pomoči pri izvedbi interesnih delavnic na temo izdelovanja izdelkov iz lesa. Nesebično se razdaja za dobrobit drugih in z neverjetno umirjenostjo ter dobronamernostjo, samoiniciativo deluje v smeri dvigovanja kakovostnega staranja stanovalcev v Domu starejših Gornja Radgona.  

 

NAJ PROSTOVOLJNA ORGANIZACIJA

·       DRUŠTVO SOŽITJE

Medobčinsko društvo SOŽITJE Gornja Radgona deluje na področju pomoči potrebnim osebam z motnjami v duševnem razvoju, na območju občin Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Največ prostovoljnega dela se opravi na področju organizacije poletnih taborov vseživljenjskega učenja za osebe z motnjami v duševnem razvoju.

·       OSNOVNA ŠOLA GORNJA RADGONA

OŠ Gornja Radgona posveča veliko pozornosti pomoči otrokom socialno šibkih družin, sodeluje s številnimi organizacijami in zavodi, na šoli se izvede veliko dobrodelnih koncertov, več kot 30 let je OŠ Gornja Radgona soorganizatorka revije pevskih zborov, sodeluje na različnih razstavah in prireditvah v občini, pripravlja in izvaja različne tabore, pomaga v nastanitvenem centru, sodeluje z različnimi društvi in z Domom starejših občanov Gornja Radgona. Je skoraj nepogrešljiva na številnih dogodkih, ki so večjega ali manjšega pomena v občini.  Za vse to in še več bi lahko našteli, ima OŠ GR široko odprta vrata…

  

NAJ PROSTOVOLJNI DOGODEK V LETU 2015

·       ČLANI PGD GORNJA RADGONA IN FREIWILLIGE FEUERWEHR DER STADT BAD RADKERSBURG -ZA DOGODEK »7. DAN MURE«

Člani Prostovoljnega gasilskega društva Gorja Radgona, skupaj z gasilskimi kolegi iz avstrijske Radgone in Društvom Mura rafting, tradicionalno organizirajo »Dan Mure«, na katerem se tekmovalci pomerijo v veslanju v gumijastih čolnih. Tekmovanje vsako leto privabi vedno več obiskovalcev, tudi udeleži se ga vedno več ekip, ki tekmujejo na kilometer dolgi progi od term v Bad Radkersburgu do mosta čez Muro v Gornji Radgoni.

 

Posebno priznanje je župan občine Gornja Radgona podelil v zahvalo za pomoč v begunskem centru Gornja Radgona vsem društvom ter neimenovanim posameznikom. Priznanje bo viselo na častnem mestu na občini Gornja Radgona.

Prireditev je potekala v prostorih Osnovne šole Gornja Radgona, program je pripravil Javni sklad kulturnih dejavnosti Gornja Radgona (moderiranje Simona Pirc Katalinič, glasbene točke vokal Sara Koler Urbanič, klavirska spremljava Valter Klemenčič), k dogodku pa so prostovoljno prispevali še podjetje Rosenbauer, proizvodnja in trgovina za gasilsko dejavnost d.o.o. in Radgonske gorice d.d..